Naömi Bulo en Joyce Kwok over hun werk bij Medisch Centrum Jan van Goyen

Naömi Bulo en Joyce Kwok kennen elkaar al jaren van werk en studie. Nu werken ze beide als Technisch Oogheelkundig Assistent bij
Medisch Centrum Jan van Goyen. Ze raden het werken bij Jan van Goyen iedereen aan en leggen graag uit waarom.

Wat doen jullie precies?
Joyce: "Wij zijn de assistenten van de oogartsen en doen de vooronderzoeken van de patiënten. Zo maken we scans van de binnenkant van de ogen, meten het percentage dat patiënten kunnen zien en controleren of de brilsterkte klopt. De resultaten geven we door aan de oogartsen. Mede met deze informatie kunnen zij vervolgens een goede diagnose stelen voor de patiënt.”

Hoe zijn jullie bij Jan van Goyen terecht gekomen?
Naömi: “Joyce en ik werkten hiervoor allebei bij dezelfde opticien. Na dertien jaar wilde ik iets nieuws, maar ik durfde geen stappen te ondernemen. Een collega van mij werkte ook bij Medisch Centrum Jan van Goyen op de afdeling Oogheelkunde. Ik sprak haar erover en werd enthousiast. Zij heeft mij het zetje gegeven om een open sollicitatie te sturen. Gelukkig werd ik aangenomen! Ik had toen alleen nog niet de juiste achtergrond voor de functie van Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA). Mijn collega's bij Jan van Goyen hebben mij toen de kans gegeven om een tweejarige opleiding tot TOA te doen. Inmiddels werk ik hier alweer sinds 2018 als TOA en nog steeds met veel plezier.”

Joyce: "Ook ik volgde de opleiding tot TOA en op de eerste lesdag kwam ik Naömi weer tegen. Op dat moment werkte ik nog bij een andere kliniek, maar daar voelde ik mij niet echt thuis. Naömi vertelde dat er een functie vrijkwam bij Jan van Goyen en vroeg of dit niet iets voor mij was. Ik dacht, waarom niet, ik probeer het. Inmiddels werk ik er sinds maart 2022 en heb geen moment spijt gehad van deze stap."

Hoe ziet julie werkdag eruit?
Joyce: “Officieel starten we om 08.30 uur maar ik begin graag eerder om alles voor te bereiden en alle apparatuur op te starten. We zijn dan omgekleed en opgestart voordat de eerste patiënt komt. In principe werken we volledig voor de oogarts, maar daarnaast hebben we ook zogenaamde TOA-dagen. Op die dagen doen we extra onderzoeken voor de patiënten, zoals gezichtsveldonderzoeken en biometrie. We beheren dan zelf onze agenda en zitten één op één met de patiënt. De laatste patiënt komt meestal rond 16.00 uur, maar soms loopt het uit en zijn we tot 16.45 uur bezig. Tussendoor bereiden we het spreekuur van de volgende dag al voor, zodat we precies weten welke patiënten komen en welke onderzoeken we moeten uitvoeren.”

Wat maakt werken bij Jan van Goyen zo leuk?
Joyce: “Jan van Goyen is een kleine kliniek, waar je - in vergelijking met een grote kliniek of ziekenhuis - meer kwaliteit kan leveren aan de patiënt. We nemen echt de tijd voor onze patiënten en kunnen hierdoor ook goed uitleggen waarvoor ze bij ons komen en wat ze kunnen verwachten. Meestal is ook nog tijd voor een persoonlijk praatje als de patiënt daar behoefte aan heeft.”

Naömi: "Het is leuk dat onze collega's van verschillende leeftijden en achtergronden zijn. De meesten zijn warm en vriendelijk en niet verlegen. Echt een beetje Amsterdams dus! Iedereen kent elkaar van gezicht dus het is  makkelijk om op iemand af te stappen. En iedereen zegt elkaar gedag."

Wat zou je zeggen tegen mensen die willen solliciteren?
Naömi: “Kom je uit het opticiensvak en wil je meer de medische kant op? Of ben je een doktersassistent die zich wil laten omscholen? Kom gewoon eens bij ons langs of stuur een open sollicitatie. Veel dingen zijn bespreekbaar dus ik zeg DOEN!.”

 

Medisch Centrum Jan van Goyen
Locatie Jan van Goyenkade
Jan van Goyenkade 1
1075 HN Amsterdam
T: 020 – 305 58 00

 


Locatie Emmastraat
Emmastraat 42
1075 HW Amsterdam
T: 020 – 305 58 00

 

 

 


Locatie Lairessestraat
De Lairessestraat 99
1071 NX Amsterdam
T: 020 – 305 58 00Esthetisch Centrum Jan van Goyen
Locatie Concertgebouwplein
Concertgebouwplein 11
1071 LL Amsterdam
T: 020 – 305 58 00